ponedeljek, 16. julij 2012

Fishpicnic

Ko spregovorijo ribe // ali delovna sobota svobodnega novinarja

Klemen Košir ni minimalist. Ko se loti svojega dela, zaviha rokave in se loti procesa na veliko in zares. Kar je za kulinarične podvige še kako odločilnega pomena. Ne govorim o preciznosti laboratorijske razsežnosti, ampak o tem, da ima šparanje lahko bistvene neželjene posledice na končni rezultat.

Zgodba se začne na tržnici, kjer si je treba znat s pretkanim nosom in vizualno presojo ter namazanim jezikom izposlovati material. (Jaz ponavadi padem že tukaj). Govorim o škampih, kozicah, školjkah, palamidini glavetini, listu, sardonih, sardelah, osliču, sipah, lignjih in tako naprej, v glavnem modro obarvano. Pogled na Klemnovo kuhinjo obteženo z lovkami, kleščami, glavami, luskami in krvjo, je bil zame tisti dan alarm za napor in delo, za Klemna pa vir navdiha. Niti na kraj pameti mi ni padlo, da bo po vsem tem švicu luščenja, filiranja in razkoščičevanja nastala ena obična pica. No, pa ni bila obična.

Sobotna morska pica a la Alkimist nam je vsem za vedno spremenila življenje. 

Ne spomnim se točno, kako je že nastala, bilo je vroče in smrdelo je po ribah... vendar ni hudega, ker bo recept objavljen v Odprti kuhinji. Testo, mislim da je v testu finta, v plodovih morja pa čarovnija!

Hvala bogu, da smo si med dolgotrajnim postopkom, ki je vključeval med drugim ples školjk v pečici, lahko privezali dušo z malo muzike, malo vizije in morsko rižoto. 
4 komentarji:

 1. uf, kakšne lepe očke(so imele)

  OdgovoriIzbriši
 2. Tole je vse skupaj videti ZELO nagravžno. Masaker.

  OdgovoriIzbriši
 3. jep, te zgodbe se ne bi branila in jo bom ponesla v svet (beri; tistemu, ki bo vedel za kaj gre...ker jaz sem le za muzko, vince in papanje...skratka, muza(anje) mi pristoji)

  za nagravžno občutljive Đon Doe pa priporočam, da v Lidlu kupijo ribje palčke in uživajo snažno ddišeči kuhinji

  OdgovoriIzbriši
 4. :DDD
  +
  dišeče svečke orhideja, vanilija, limona

  OdgovoriIzbriši