ponedeljek, 21. september 2009

sejem bil je živ
Zaživela je Rimska cesta, krajevna skupnost Šmarje - Sap je namreč slavnostno otvorilo svojo pot kulturne dediščine. Na kratko, to je učna pot, ki jo sestavlja osem informacijskih tabel, na katerih spoznavamo geološke, arheološke, umetnostno-zgodovinske in etnološke posebnosti tega kraja skozi različna zgodovinska obdobja. Speljana je ob cestah, lahko je prehodimo, prekolesarimo, ali se zapeljemo z avtom. Pot je krožno speljana in je dolga 10 km. 6 ilustratorjev nas je poskrbelo za likovno rekonstrukcijo znamenitosti učne poti.

Zato smo bili na vele dogodek, ki se je odvijal pod lipo na dvorišču župnijske cerkve Marije Device, sprejeti z vsemi častmi. Poleg rdečega nageljna, je vsak od nas dobil listek z napisom gost. Ko so nas postavili na oder sem imela odgovor že pripravljen: "Naj v mojem imenu dela spregovorijo sama zase. Hvala mama, oče in vsem, ki me poznajo." Manjkalo ni kulinaričnih dobrot kot so rimski kruh, datlji in poprovo vino. Pohane piške so bile samo za kolesarje, vsaka zajemalka ajmohta pa je zajela vsaj dvakrat toliko piščanca, kot je veliko eno bedrce. Ja, čevapčiči so bili tudi. Skratka jedlo se je, pilo, pelo in plesalo, spopadla sta se Martin Krpan in Brdavs, gasilci so nas poškropili, furmani pa, kot da nas spremljajo že od Dunaja. Siti in vsak s svojim nageljnom v roki, smo si ogledali ali table stojijo trdno in ugotovili, da je lepo v naši domovini biti ilustrator.

ilustracije: jst, Adriano Janežič, Suzi Bricelj

5 komentarjev:

 1. Čestitam! Ogled ob prvi priliki.

  OdgovoriIzbriši
 2. zakaj tvoja Kmetica nosi k maši uvele nagelne?

  Bi videla še od Suzi in Adrianota od blizu, če bi se dalo?!

  OdgovoriIzbriši
 3. draga polona
  kaj teb ni jasn! družbica gre na žegn in ura je že 10 zjutri, ampak oni so že ob 7.30 na dvorišu Marije device spil ene par ta močnih in Kmetica je pozabla košaro pr Mlekarci in, ko jo je pršla iskat, eto, so bli naglni čist fuč! In ne sprašuj takih bedarij ahahahahaha
  (ker photoshop ima veliiiiiiiiiik funkcij)!!

  OdgovoriIzbriši